Agents Rurals catalans i aragonesos es coordinen en matèria de vigilància de pesca a l’embassament de Santa Anna

comis

18 nov Agents Rurals catalans i aragonesos es coordinen en matèria de vigilància de pesca a l’embassament de Santa Anna

Membres del cos d’Agents Rurals i Agentes para la Protección de la Naturaleza del Govern de l’Aragó van coordinar-se la setmana passada per enxampar uns pescadors furtius que utilitzaven una embarcació possiblement infectada per musclo zebrat a l’embassament de Santa Anna. Aquest embassament es troba entre la comarca de la Noguera i la Llitera (l’Aragó).

L’operatiu conjunt va iniciar-se arran de l’avís d’un ciutadà que alertava els Agents Rurals de la presència d’una embarcació amb matrícula vermella a l’embassament de Santa Anna, la qual cosa podia indicar que era infectada per musclo zebrat.
Per a la navegació en aigües de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), cal dur una matrícula pintada en ambdós costats de l’embarcació. En els embassaments infectats per musclo zebrat (com el de Mequinensa), la CHE estableix que la matrícula s’ha de pintar sobre fons vermell. En les masses d’aigua lliures de musclo zebrat, com Santa Anna, les matrícules s’han de pintar sobre fons blanc.
Els Agents Rurals van localitzar l’embarcació des de la vora catalana de l’embassament, i van comprovar que havia accedit per l’embarcador de Valdellou (Baldellou en castellà) situat al municipi de la Llitera (Osca). A continuació, van demanar la col·laboració dels Agentes para la Protección de la Naturaleza (APN) del Govern de l’Aragó perquè interceptessin la barca a la seva arribada a l’embarcador.
Durant el seguiment de l’embarcació, els Agents van comprovar que es tractava d’una embarcació amb 3 persones i que usaven 7 canyes de pesca, tres de les quals pescaven en la modalitat prohibida de currican (arrossegament de l’esquer).
A l’arribada de l’embarcació, es van estendre actes de denúncia administrativa per infracció de la Llei de pesca continental, per pescar amb més canyes de les permeses (hi ha un màxim de 2 canyes per pescador) i amb la modalitat prohibida currican. Es van comissar les canyes de pesca. També es va estendre acta de denúncia administrativa per navegar amb una embarcació amb matrícula vermella en una massa d’aigua en la qual la Declaració responsable de navegació estableix que ha de tenir fons blanc.
Cal recordar que per a la pesca en les aigües compartides amb la Comunitat Autònoma de l’Aragó és vàlida tant la llicència de pesca de Catalunya com la de l’Aragó (inclosa la interautonòmica). En canvi, el permís per a les zones de pesca controlada dels embassaments habilita únicament per a la pesca en les aigües aragoneses o catalanes, segons on s’hagi obtingut el permís.
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i alimentació.