Agents Rurals comissen una pell d’ós bru que es venia il·legalment per Internet

Pell ós bru comissada

14 jun Agents Rurals comissen una pell d’ós bru que es venia il·legalment per Internet

Es tracta d’una pell d’ós bru procedent de Rússia, que va entrar il·legalment a l’Estat espanyol
 
Arran de la investigació feta pels Agents Rurals, l’Agència Tributària ha sancionat un veí de Cubells (Noguera) per una infracció de la Llei de contraban i ha decretat el comís definitiu de la pell
Membres del Cos d’Agents Rurals del Grup de Suport de Fauna i Flora i de l’Àrea Bàsica de la Noguera van iniciar la investigació dels fets el febrer de 2015, arran d’un anunci en una plataforma de venda d’internet (Wallapop) en la qual s’oferia una pell d’ós bru per un preu de 5.000€ negociables.
L’ós bru (Ursus arctos) és una espècie amb la màxima protecció (categoria A) per la Llei catalana de protecció dels animals. El seu comerç està regulat  per un Reglament de la Unió Europea. La pell duia un precinte legal i segells de l’Òrgan Estatal de Veterinària de la Federació Russa. La persona posseïdora de la pell va mostrar documentació en rus sobre el seu origen. Després de la traducció feta pels serveis lingüístics del Departament d’Agricultura, es va comprovar que l’animal havia estat abatut de forma legal a la província russa de Kamtxatka i que tenia llicència per a exportació. Un dels documents acreditava que els nivells de radioactivitat de la pell són per sota del llindar màxim establert. Però no es va poder acreditar la importació legal de la pell, ni el document CITES que ha d’acompanyar-la per al comerç.
El comerç de fauna protegida és regulat pel Conveni de Washington, de 3 de març de 1973, i pel Reglament (CE) n. 338/1997 del Consell, de 9 de desembre de 1996. Els Agents Rurals van denunciar la persona posseïdora, per haver entrat la pell en territori estatal sense haver-la declarat davant l’autoritat CITES (Conveni Internacional de Tràfic d’Espècies Protegides) i per intentar vendre-la sense haver obtingut aquest document.
En el moment de la inspecció dels fets, els Agents Rurals van immobilitzar la pell al domicili de la persona propietària. Ara, arran d’una resolució de l’Agència Tributària, s’ha decretat el comís definitiu de la pell, i els Agents Rurals l’han traslladat a les dependències que l’Agència Tributària té a La Farga de Moles (Alt Urgell).
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.