Agents Rurals enxampen un espoliador de patrimoni cultural a l’Anoia

material

30 oct Agents Rurals enxampen un espoliador de patrimoni cultural a l’Anoia

Membres del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació adscrits a l’Àrea Bàsica de l’Anoia van denunciar ahir una persona i li van comissar el material sostret amb l’ajuda d’un detector de metalls a la zona de l’aeròdrom d’Òdena.
Es tracta de material que correspon a la guerra civil espanyola, concretament munició de màuser i Mosin 7’62 Nagant soviètic (emprats pels republicans) i una moneda de deu cèntims de 1870, entre altres elements.
Els Agents Rurals de  l’Anoia i el Bages han incrementat el control i la vigilància de les zones susceptibles de possibles espolis (jaciments), com a mesura preventiva arran de l’efecte reclam que ha comportat l’aparició de les trinxeres que l’incendi d’Òdena va deixar al descobert.
És molt important preservar els contextos arqueològics encara que siguin de la guerra civil, on podem trobar restes humanes. Actualment hi ha associacions de familiars de desapareguts que els busquen. Si alterem els contextos amb la sostracció dels elements, amb l’ajuda d’aparells detectors de metalls, podem perdre informació essencial per a la identificació dels cadàvers.
Recordem que no es pot realitzar cap recerca que no estigui degudament autoritzada pel Departament de Cultura i amb coneixement de l’Ajuntament del municipi. Fer-ho de manera il·legal pot comportar sancions econòmiques, fins i tot responsabilitats penals.
L’ús de detectors de metall per a la prospecció de terrenys en recerca d’objectes històrics és prohibit, i l’extracció d’objectes en zones catalogades com a jaciment arqueològic pot arribar a ser constitutiu de delicte contra el patrimoni històric i castigar-se amb penes d’1 a 3 anys de presó i multa de 12 a 24 mesos.
El Departament de Cultura i el d’Agricultura tenen un conveni que permet conèixer i protegir més eficaçment el patrimoni cultural immoble de Catalunya i facilitar la coordinació dels diferents actors que operen sobre el territori en matèria de protecció del patrimoni cultural.
Font: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.