Agents Rurals intervenen un nombre important d’amfibis i rèptils de fauna salvatge protegida

bcn

26 nov Agents Rurals intervenen un nombre important d’amfibis i rèptils de fauna salvatge protegida

Les espècies haurien arribat al medi natural a través d’un particular del Vallès Oriental

Membres del Cos d’Agents Rurals de l’Àrea Regional de Barcelona, del Grup de Suport de Fauna i Flora i del Grup Especial de Col·laboració amb l’Administració de Justícia, han dut a terme un operatiu especial per tal d’intervenir i retirar els exemplars de fauna salvatge protegida que es trobaven albergats en unes instal·lacions situades al municipi de Vallgorguina (Vallès Oriental).

Les investigacions d’aquest presumpte delicte contra la fauna s’han dut a terme sota la direcció del Jutjat d’Instrucció nº4 de Granollers i van començar arrel de la comunicació del Servei de Parcs de la Diputació de Barcelona. Des del Parc posaven en coneixement la trobada, a diferents llocs, d’individus de tritó alpí dins dels àmbits del Parc del Montnegre i Corredor. Aquesta espècie té una distribució disjunta, amb unes poblacions contínues al centre d’Europa i un nucli aïllat situat a la Serralada Cantàbrica, motiu pel qual, es va sospitar que poguessin haver estat introduïts i alliberats en el territori català sense cap tipus de control administratiu.
Durant la investigació del cas es va localitzar, a Vallgorguina, unes instal·lacions idònies per a albergar amfibis i rèptils i també es va haver d’esbrinar qui era el seu responsable.
Sota control judicial, es va dur a terme una entrada i escorcoll de les instal·lacions i es van localitzar un total de 122 exemplars pertanyents a les espècies Lissotriton helveticus, Ichthyosaura alpestris, Alytes obstetricans, Salamandra salamandra, Lacerta bilineata, Testudo graeca i Testudo marginata. En la identificació va participar personal tècnic del Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Aquestes espècies de la fauna salvatge es troben protegides arreu de l’Estat espanyol i algunes són originàries de Catalunya. Ichthyosaura  i Testudo graeca són espècies que es troben incloses en el Catàleg estatal d’espècies amenaçades a la categoria de vulnerable.
L’alliberament incontrolat d’amfibis al medi natural pot comportar un perjudici greu per a la població autòctona, atès que s’han trobat poblacions introduïdes en territori català amb presència d’agents patògens que poden provocar la mort massiva de diverses espècies d’amfibis. De fet, s’estan duent a terme anàlisis per descartar que els amfibis intervinguts puguin ser portadors o no d’aquests agents infecciosos (Batrachochytrium dendrobatidis y Ranavirus spp). L’alliberament i reintroducció incontrolat al medi natural d’amfibis portadors d’aquests agents infecciosos augmenta el risc de transmissió a les espècies autòctones.
La investigació segueix oberta i ara cal determinar si els tritons alpins trobats a diferents llocs dins dels àmbits del Parc del Montnegre i Corredor podien procedir de les instal·lacions esmentades i si hi havia relació alguna amb la persona investigada.
Els animals intervinguts es troben al Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya.
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.