EL PINASTRE EN PERILL PER LA CAPARRETA

Prospecció

19 mar EL PINASTRE EN PERILL PER LA CAPARRETA

La Caparreta dels pins és el nom comú de l’insecte Matsucoccus feytaudi, aquest homòpter està assecant els paisatges de pinastre Pinus pinaster de les comarques gironines.

Son insectes xucladors que s’alimenten extraient la saba del seu hoste en aquest cas el pinastre, el cas és que quan la femella fa la posta, les larves es desenvolupen sota l’escorça, al càmbium, alimentant-se de la saba i a més segreguen una substància tòxica que en produeix els danys. Aquestes succions li produeixen a l’arbre un debilitament, que facilita l’entrada dels perforadors posteriors que finalment acaben amb la mort del pinastre afectat. Quan aquests atacs es produeixin en altes densitats a la població de pinastres, aquestes pinedes presenten un paisatge amb acícules enrossides i arbres morts, és llavors quan parlem d’una plaga i cal combatre-la.

Els danys son aparatosos i els identificarem fàcilment gràcies a que des de lluny semblen cremats o que hagin patit una forta glaçada, si ens hi apropem comprovarem un envermelliment de les zones afectades de les acícules i la pèrdua d’aquestes.

Per atacar aquests insectes, actuem amb prospeccions i trampes que emeten una feromona, la qual atrau als mascles i així aconseguirem determinar la distribució més precisa d’aquesta plaga. És un primer pas d’una lluita biològica d’identificar on hi tenim més presència d’insectes i no actuar directament amb productes fitosanitaris, evitant així una transmissió de la substància química a través del seu cicle biològic o de la cadena tròfica. El cas és aconseguir biodiversitat i per això no cal eradicar tots els insectes, sinó que els hem de poder mantenir en la seva justa proporció i poder així parlar d’equilibri ecològic i que siguin els animals insectívors els nostres aliats en garantir l’estabilitat.

iNSTAL·LACIÓ

Instal·lació d’una trampa de feromones per capturar Matsucoccus feytaudi

Prospecció

Prospecció sota l’escorça de presència de femelles de Matsucoccus feytaudi

Mascle

Exemplar mascle de Matsucoccus feytaudi (Dimensions: 2-3mm.)

matsucoccus

Exemplars femelles de Matsucoccus feytaudi

(Dimensions: 1 mm.)

 

Francesc Canaleta, Sergi Fontseca i Xevi Torns (Àrea Bàsica de la Selva)