Els Agents Rurals sacrifiquen vuit porcs vietnamites a la ribera del Segre

16 ago Els Agents Rurals sacrifiquen vuit porcs vietnamites a la ribera del Segre

És una espècie que va en augment en la majoria de zones forestals i agrícoles del país
 
Aquest fet i els hàbits alimentaris dels porcs vietnamites no fan més que agreujar la complicada situació que estan creant els porcs senglars i les seves interaccions amb els humans
Membres del Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) han sacrificat vuit porcs vietnamites a la ribera del Segre, prop de Butsènit (Lleida). Els exemplars alliberats al medi natural van ser localitzats després que un particular hagués avisat de la seva presència al 112. Posteriorment, a la mateixa zona es va haver de gestionar un altre exemplar també abandonat.
El porc vietnamita es una espècie que va en augment en la majoria d’àrees forestals i agrícoles del país, a causa, en la major part dels casos, de l’abandonament per part de ciutadans que el van comprar com a animal domèstic o mascota. La popularitat  d’aquesta espècie com a animal de companyia fa que se subestimin els requeriments d’un correcte manteniment i benestar de l’animal, i això porta molts ciutadans a alliberar-los en zones forestals del seu entorn.
El porc vietnamita s’adapta bé al nostre entorn i té una taxa de reproducció molt alta, i arriba a hibridar-se amb els porcs senglars, com ja ha passat recentment. Aquest fet i els hàbits alimentaris dels porcs vietnamites no fan més que agreujar la complicada situació que estan creant els porcs senglars i les seves interaccions amb els humans. Cal recordar com a principals problemes d’aquestes espècies l’alta accidentalitat a les carreteres i els extensos danys a l’agricultura.
Com a mesura de control i lluita per a l’eradicació d’espècies exòtiques invasores i d’espècies domèstiques ensalvatgides (segons la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat, i el Reial decret 630/2013, de 2 d’agost, pel qual es regula el Catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores), es pot autoritzar la caça i la captura de porc vietnamita ensalvatgit (Sus domestica) i els híbrids d’aquesta espècie amb el porc senglar (Sus scrofa).
També la regulació de caça de la temporada 2014/2015 estableix que quan determinades espècies, entre les quals s’inclou el porc vietnamita ensalvatgit i els seus híbrids, causin danys i suposin un risc imminent per a les persones, els seus béns o el medi natural, els caçadors i/o els Agents Rurals podran actuar per capturar-los.
Imatge: Wikipedia.
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.