Es recomana extremar les precaucions per evitar els incendis forestals en qualsevol època de l’any

17 mar Es recomana extremar les precaucions per evitar els incendis forestals en qualsevol època de l’any


Perímetre de l'incendi: 358,5Ha
El Cos d’Agents Rurals treballa amb la hipòtesi que una crema de restes vegetals revifada sigui l’origen del foc que ha cremat més de 350 hectàrees
Els treballs de prevenció d’incendis realitzats prèviament a les Gavarres estan resultant molt efectius per evitar el gran incendi forestal
El Departament manté activat el Pla Alfa nivell 2 al Baix Empordà i a 9 comarques més i recorda la prohibició de fer foc al bosc fins al 15 d’octubre si no se’n té autorització

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural recomana extremar al màxim les precaucions a causa de risc d’incendi que hi ha en algunes zones de Catalunya independentment de l’època de l’any.

Les condicions extremes que es van produir ahir van facilitar la propagació de l’incendi. A la zona de les Gavarres i a Catalunya en general fa dies que no plou i per tant hi ha una sequedat ambiental molt alta i una humitat relativa molt baixa. L’episodi que estem vivint prové del nord amb un vent càlid que ha fet pujar les temperatures 10 graus i a Catalunya és poc habitual en aquesta època de l’any. Les condicions van ser molt favorables a la propagació del foc, amb valors extrems d’humitat relativa (<20%), altes temperatures (>25ºC) i velocitat del vent de component N (Tramuntana > 80 km/h).

Segons les investigacions Cos d’Agents Rurals, tot apunta que la causa podria ser una crema de restes vegetals mal apagades que van revifar en una zona forestal. Segons la principal via d’investigació, el propietari d’una masia aïllada hauria estat fent treballs d’autoprotecció contra incendis a la seva finca amb una comunicació feta a l’Ajuntament de Vall-llobrega just el dia abans que entrés en vigor la prohibició de fer foc al bosc sense autorització.

La crema de restes vegetals no s’hauria apagat bé i hauria revifat amb les condicions extremes que es van viure ahir diumenge.

Fotografia de l’incendi ahir
L’incendi que es va originar ahir a Vall-llobrega (Baix Empordà) ha cremat de moment 358,5 hectàrees segons el perímetre elaborat pel Cos d’Agents Rurals. D’aquestes hectàrees, la majoria als municipis de Calonge i Palamós, i en menor mesura Forallac i Vall-llobrega. Aquesta superfície és en més del 90% arbrat dens i forma part de l’Espai d’Interès Natural les Gavarres. La gran majoria de la superfície afectada és de titularitat privada.

El Departament recorda que des de dissabte no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició, recollida en el Decret 64/1995, té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.

Tot i tenir l’autorització per fer foc al bosc és molt important sempre que els autors de les cremes s’assegurin que han quedat ben apagades ja que les brases mal extingides són molt perilloses i poden revifar en situacions de vent i baixa humitat com la d’ahir. És a dir que, tot i tenir autoritzacions, s’han d’extremar les precaucions i prendre totes les mesures i precaucions per evitar incendis forestals.

La participació de les ADF i els treballs de prevenció d’incendis a les Gavarres

El Departament d’Agricultura agraeix la feina realitzada per les Agrupacions de Defensa Forestal de la demarcació de Girona durant l’incendi que es va iniciar ahir a la tarda. Les ADFs es van encarregar de mobilitzar els pagesos de la zona que van posar els seus propis tractors i les seves cubes per facilitar l’extinció de l ‘incendi.
El Departament reconeix la feina de prevenció d’incendis feta en aquest massís per la Federació ADF Gavarres principalment en l’obertura de camins, manteniment de punts d’aigua i dispositius de vigilància de prevenció. El manteniment d’aquestes infraestructures de prevenció d’incendis amb la línia de col·laboració establerta amb el Departament ha donat seguretat a l’hora d’evitar un gran incendi forestal.
A més, s’hi suma el treball del Departament d’Agricultura amb inversions directes al massís de les Gavarres i el del Consorci de les Gavarres en matèria de gestió forestal i prevenció d’incendis garantint i millorant les principals infraestructures de prevenció d’incendis.
Precisament a l’EIN de les Gavarres es mantenen anualment diverses reunions per coordinar i millorar el treball de prevenció d’incendis entre el Departament d’Agricultura, la Diputació de Girona, el Consorci de les Gavarres, els Bombers i la Federació d’ADF.
Aquestes actuacions de prevenció es concentren en els treballs per disminuir el risc d’incendi a les zones més vulnerables. Es mantenen les franges estratègiques de prevenció d’incendis, l’obertura dels camins i la posterior retirada de la fusta i restes regenerades. El resultat d’aquesta feina feta evidencia la importància d’incidir en la prevenció d’incendis per evitar que el foc es propagui amb més facilitat. La zona de les Gavarres és un dels perímetres de protecció prioritària (PPP), que són els àmbits en què la continuïtat de la massa forestal i el perill existent fan que es puguin produir grans incendis forestals. Les mesures portades a terme han resultat molt efectives.
Es manté el Pla Alfa 2 a 10 comarques

El Departament manté activat per avui el Pla Alfa nivell 2 al Baix i l’Alt Empordà i a 8 comarques més: Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Solsonès, Cerdanya, Berguedà i Ripollès.

El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin.

L’activació del Pla Alfa, per part dels Agents Rurals, és donada pel mapa de perill diari d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi de risc. Segons les situacions de perill, es gradua en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca.

L’activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la realització de determinades actuacions preventives, i, en els casos dels nivells 2 i 3, també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya).
Font: sala de Premsa del Departament d’Agricultura, ramaderia, pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya