Inici de la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

08 may Inici de la campanya per reduir els incendis als boscos de ribera

Campanya

Contribuirà a minimitzar el risc d’incendi que suposa la propagació del borrissol en més de 360 km 

Aquest serà el quart any consecutiu que el Departament duu a terme aquesta campanya, atesa la bona acceptació que ha tingut tant en l’àmbit conservacionista com en el món agrícola
 
Les ADF (agrupacions de defensa forestal) col·laboren en la campanya i duran a terme les actuacions que se’n derivin dins de l’àmbit territorial de les comarques de Barcelona

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural està actuant aquests dies per prevenir els incendis forestals que tenen el seu origen en els boscos de ribera. El Departament, un cop valorats positivament els resultats de les actuacions dutes a terme l’any passat, ha decidit  aquest 2014 mantenir el desplegament de l’operatiu. La campanya es va iniciar com a pla pilot l’any 2011 a les riberes de Lleida, el 2012 es va fer extensiva a la Catalunya Central i l’any 2013 es va ampliar a diversos municipis de Barcelona.

En total, s’actuarà sobre més de 364 km per aconseguir reduir el risc d’ignició que suposa la propagació del foc pel borrissol que produeixen els arbres de ribera, bàsicament el Populus alba (àlber) i el Populus nigra (pollancre).
La importància d’aquesta campanya com a eina de prevenció d’incendis

Com en els darrers anys, l’objectiu de la campanya és la prevenció de danys tant personals com materials, sense oblidar la importància biològica d’aquests espais, perquè les riberes esdevenen veritables corredors biològics on habiten multitud d’espècies de fauna, especialment ocells, que en aquesta època inicien el període reproductor.

La campanya va començar fa uns dies a Lleida i és previst que finalitzi a principis del mes de juny a la part més oriental de Catalunya segons els diferents períodes de floració.
Cal remarcar que enguany, abans de l’inici de la campanya, ja s’han produït un total de 5 incendis en les comarques lleidatanes.
La problemàtica del borrissol

El pollancre (Populus nigra) és un arbre caducifoli de la família de les salicàcies que viu als boscos de ribera i llocs humits i, fora de les zones més seques, a les terres remogudes dels terraplens. La pol·linització d’aquestes espècies es realitza mitjançant el vent. D’abril a maig, quan maduren, alliberen unes llavors minúscules que presenten llargs pèls cotonosos i poden ser transportades molt lluny pel vent.

Amb forma de reproducció, en zones on abunda aquesta espècie, les masses cotonoses de llavors (conegudes col·loquialment com a borrissol) poden ser transportades molt lluny pel vent, com si estigués nevant, i arriben a crear veritables cobertes sobre el terra. Aquestes masses cotonoses de llavors presenten una inflamabilitat extraordinària per la seva estructura volàtil i lleugera, amb la qual cosa esdevenen un greu problema de cara a l’inici d’incendis si coincideixen aquestes zones nevades amb llocs d’afluència de persones.
Des de l’any 2000, s’han produït 193 incendis originats pel borrissol acumulat a les riberes, que han cremat 263 hectàrees forestals. La comarca amb més incendis és el Segrià, amb 63 incendis on han cremat unes 200 hectàrees.
Disseny de la campanya i realització dels treballs

La campanya de prevenció d’aquest tipus d’incendis es basa en un operatiu del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural format per personal del GEPIF (Servei de Prevenció d’Incendis Forestals), agents del Cos d’Agents Rurals i les ADF que s’han incorporat al dispositiu. Les ADF col·laboren en la campanya i duran a terme les actuacions que se’n derivin dins de l’àmbit territorial de les comarques d’Osona, Baix Llobregat, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès.

Els treballs de la campanya consistiran en dues mesures principals: l’aplicació d’aigua i el precintament de les àrees recreatives.
Aplicació d’aigua sobre el terreny cobert de borrissol. Amb aquesta acció es tracta d’aconseguir l’eliminació de la capacitat d’inflamabilitat de les masses cotonoses de borrissol.
L’actuació es realitza a les zones d’afluència de gent, als marges de camins i als vorals de les carreteres afectades, i consistirà en l’aplicació d’aigua sobre el borrissol amb la finalitat d’eliminar-ne la capacitat d’ignició i propagació. Es fa amb una màquina on s’adapta un canó amb una turbina d’aire-aigua, per mitjà de ruixadors instal·lats en els vehicles d’extinció o amb mànegues, aplicant aigua sobre aquesta capa esponjosa de combustible sec, i que aconsegueix treure l’oxigen i humidificar el combustible.
Clausura temporal mitjançant precinte de les barbacoes en aquelles instal·lacions o àrees recreatives que es consideri oportú, d’acord amb el grau de risc.
Zones principals d’actuació
Aquestes actuacions es duen a terme en zones predeterminades de les comarques de la Catalunya Central (Anoia, Solsonès, Bages, Berguedà i Osona), Lleida (Noguera i Segrià) i Barcelona (Baix Llobregat, Garraf,
Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental i Alt Penedès).
Font: Sala de Premsa del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya