Instal·len caixes niu per preservar una colònia de ratpenats a Montsant

Nius

12 oct Instal·len caixes niu per preservar una colònia de ratpenats a Montsant

Tots els ratpenats estan protegits i a l’estiu capturen una mitjana de 6 insectes per minut i per tant són un bon insecticida natural

Efectius del Cos d’Agents Rurals del Priorat, en col·laboració amb tècnics i la brigada del  Parc Natural de la Serra de Montsant, han col·locat 7 caixes refugi per a ratpenats a la finca de Mas Perinet, al terme municipal de Cornudella de Montsant (Priorat). Es tracta d’una operació de trasllat d’una important colònia de ratpenats de ferradura mediterranis (Rinolophus euryale)
Els propietaris d’aquesta finca tenien problemes amb una colònia d’uns 200 exemplars que habitaven dins del mas i per això van demanar l’assessorament dels Agents Rurals per solucionar aquesta problemàtica.
Amb la instal·lació de les caixes refugi es dóna una alternativa perquè la colònia de ratpenats que habitaven dins de Mas Perinet pugui iniciar la hibernació en aquesta finca.
Amb aquesta actuació s’aconsegueixen dos objectius: la conservació de la colònia de ratpenats i la continuïtat de la depredació de papallones del raïm (Lobesia botrana), perjudicials en el cultiu de la vinya que es desenvolupa a l’entorn d’aquesta finca.
Totes les espècies de ratpenats estan protegides. El ratpenat de ferradura mediterrani és una espècie de mida mitjana, d’uns 30 centímetres d’envergadura. El seu pelatge dorsal és de color gris platejat. El vol és lent, com el d’una papallona, i força baix.
Té una distribució bàsicament circummediterrània. És una espècie cada cop més escassa a Catalunya i la seva major problemàtica és la manca de refugis. És una espècie cavernícola i per això els seus refugis de part es situen en llocs càlids, cases, coves, etc. A l’hivern els trobem a mines, coves, soterranis, etc., i llocs d’elevada humitat relativa. S’associa a espais de terra baixa amb bona coberta forestal.
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.