Medi Natural porta a la Fiscalia un abocament il·legal de purins

22 dic Medi Natural porta a la Fiscalia un abocament il·legal de purins

Els Agents Rurals denuncien un abocament directe de purins al domini públic hidràulic a Santa Maria de Corcó

El passat 24 de novembre de 2014 els agents rurals de l’Àrea Bàsica d’Osona, dependents de la direcció general de Medi Natural i Biodiversitat del Departament d’Agricultura, van tenir notícia d’un presumpte abocament il·legal de purí, realitzat de manera directa a una zona de domini públic hidràulic. Concretament en un torrent de la riera de Sant Martí, al terme municipal de Santa Maria de Corco.
ar
Un cop es van desplaçar al lloc indicat, els agents van poder constatar que efectivament s’havia produït un abocament il·legal de purins i que afectaven al medi natural.
L’abocament s’havia efectuat mitjançant un tub d’una llargada de 88 metres que estava connectat a una bassa d’emmagatzematge d’una explotació ramadera de porcí. Els agents van comprovar com en aquest tub s’havien realitzat de manera expressa fins a 28 orificis per on sortia i s’escampaven els  purins.
Atès que aquests fets poden ser constitutius d’un delicte contra el medi ambient, contemplat en l’article 325 del Codi Penal, es va posar el tema en coneixement del Ministeri Fiscal, el qual va ordenar al Cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura l’inici de diligències d’investigació penal per tal que efectuï les diligències oportunes per la recollida de tantes proves com siguin necessàries per poder definir l’autoria de l’abocament.
Una de les diligències que ja han efectuat el agents és la recollida de mostres de diversos punts de la granja i la torrentera. Aquestes mostres han estat traslladades a l’Institut Nacional de Toxicologia per al seu anàlisi i dictamen medi ambiental de toxicitat.
El Codi Penal contempla una pena de fins a 5 anys de presó per a delictes d’aquesta tipologia i l’obligació de restaurar la zona afectada pel abocament.
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural