Model de comportament d’incendis forestals per a la investigació

Investigació

12 abr Model de comportament d’incendis forestals per a la investigació

Durant aquest hivern els Agents Majors de Prevenció i Investigació d’Incendis de la Regió de Girona hem realitzat un tipus de pràctica amb foc real. Es basa en el recorregut que fa un incendi forestal condicionat per la topografia, la meteorologia i el combustible. Aquesta pràctica ha estat realitzada gràcies a l’Escola Forestal Casa Xifra de Sta. Coloma de Farners, on els professors de l’assignatura d’incendis forestals han construït un model físic pels seus alumnes del Cicle Superior en Gestió Forestal i Medi Natural, posant-lo a la nostra disposició per fer-ne ús com a pràctiques de formació.

La pràctica es desenvolupa simulant l’evolució d’un foc en una maqueta de sorra que representa l’orografia del Montgrí, reproduint així un incendi forestal a escala reduïda mitjançant l´aportació de palla i altres materials combustibles. Es disposa d’un bufador que simula el vent i a partir d’aquí el foc pren diferents patrons de crema que ens indiquen la geometria que podrà adquirir un incendi forestal, analitzant la seva evolució i comportament del front per així determinar l’àrea i punt d’origen, una tasca sempre complexa a l’hora de determinar les causes en la investigació dels incendis forestals reals.

Amb aquest model podem observar el comportament, intensitat i gradient de danys del què seria la zona on hauríem de començar a cercar els quadres indicadors d’activitats físiques humanes. En matèria de prevenció d’incendis forestals el Cos d’Agents Rurals fa anys que treballem amb els models de combustible (Rothermel, 1973) com a predicció i evolució del comportament del foc, capaç de diagnosticar un índex del perill d’incendi.

Els models són per tant uns bons aliats a la nostra tasca d’investigació com a policia científica, doncs es tracta d’una reproducció estructurada, que de forma senzilla vol representar l’autenticitat, tenint en compte que en cada cas es ressaltaran uns elements o relacions que permetin estudiar millor i analitzar aquesta realitat en que pretenem formar-nos i capacitar-nos per identificar nous fets o criteris i fer-ne prediccions fiables.

Podem així aconseguir un conjunt de regles i procediments normalitzats de treball, capaços d’establir unes normes generals que abracin el comportament del pas del foc sobre un model científic, que actua com una visió abstracta i simplificada de la realitat complexa. Aquest, finalment podrà ser capaç d’orientar la investigació destinada a la verificació empírica de la professionalitat que els Agents Rurals hem adquirit amb la nostra experiència d’investigar incendis forestals.

Durant la pràctica del model hem analitzat l’evolució d’incendis observant el foc actiu, deduint quins patrons mouen la combustió per així establir la posterior investigació global en que haurem de descompondre’l tot establint el seu origen. Si sabem entendre que fa el foc i quin comportament adquireix en funció del paisatge que crema, podrem deduir que ha fet un incendi des de la seva ignició, analitzant la geometria cremada i establint l’àrea d’inici.

Els resultats els podem concloure com una formació i metodologia de treball en recerca de la dinàmica i comportament del foc, emprada en el raonament de la investigació d’incendis forestals reals i que esdevé una eina manejable on hi aplicarem la situació meteorològica del moment, tipus de terreny i combustibles quan treballem en el cas existent, doncs ens seria inabastable de fer-ho al territori. Els models però, mantenen les característiques físiques molt similars de situacions concretes, desenvolupant així un comportament controlat i que és estudiat en precisió.

 

Sergi Fontseca Riera   

Agent Major de Prevenció i Investigació d’Incendis      

Àrea Bàsica de la Selva.