Un operatiu especial dels Agents Rurals permet identificar l’autor de la utilització d’arts de caça prohibits

Fotografia del elements recollits en l'escorcoll i altres que formen part de la investigació

20 may Un operatiu especial dels Agents Rurals permet identificar l’autor de la utilització d’arts de caça prohibits

El registre domiciliari localitza un important nombre d’armes prohibides

Membres dels Agents Rurals de l’Àrea Regional de Lleida dels Grups de Suport a la Justícia i de Verins i Antifurtivisme han dut a terme un operatiu especial de lluita contra les pràctiques furtives a la Zona de Caça Controlada de Sort, Soriguera, Rialp i Tornafort, a la comarca del Pallars Sobirà. L’operació ha permès identificar una persona ‘in fraganti’, presumptament utilitzant gran quantitat d’arts il·legals, concretament llaços no selectius per a la captura de fauna.

En aquesta zona, les indagacions van iniciar-se fa aproximadament tres anys, quan en una altra operació es va denunciar aquesta persona per la tinença d’aquest tipus d’arts il·legals i altres pràctiques furtives com la utilització d’armes i munició prohibides, fets que van suposar una sanció administrativa per a l’autor.
Les investigacions d’aquest presumpte delicte contra la fauna s’han dut a terme sota la direcció del Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Tremp.

Després de la identificació de la persona investigada que presumptament utilitzava aquests paranys prohibits, es va dur a terme un escorcoll domiciliari del magatzem que freqüentava sota control judicial. Entre altres elements, s’hi va poder localitzar una gran quantitat d’objectes que tenen relació amb els fets i la caça furtiva. Es va comissar altres paranys prohibits (caixes trampa, paranys tipus cep, parany tipus ballesta), gran nombre de cartutxos de munició prohibida, tres carregadors de bales prohibits, dues armes d’aire comprimit, i fins a quatre armes de foc, totes sense cap tipus de documentació. En l’escorcoll, es va localitzar dues d’aquestes armes municionades i preparades per a disparar. Una és un rifle Màuser com els que es van utilitzar en la Guerra Civil, que en el moment de la inspecció estava carregat amb cinc bales, duia una mira telescòpica, i funcionava perfectament.

Els llaços no selectius són un mètode que provoca molt patiment als animals
Fruit d’aquest escorcoll, també es va localitzar diversos cartutxos d’explosius (dinamita), que, juntament amb les armes i municions, quedaran en dipòsit a la Guàrdia Civil. A més, s’ha comissat diversos caps de cabirol que també hauria pogut capturar furtivament, ja que la persona denunciada no en va poder acreditar la captura legal.
Els llaços no selectius són un mètode de matar animals que es col·loca en zones de pas habitual de fauna amb l’objectiu que hi quedi atrapada, generalment pel coll, i mori en pocs minuts per asfíxia. És un mètode il·legal per diversos motius: primer, perquè no discrimina els animals que moren, ja que hi poden quedat atrapats tant animals salvatges com domèstics, i, fins i tot, espècies altament protegides. El segon motiu és que el mètode provoca un gran patiment als animals. S’ha pogut comprovar que presumptament ha funcionat amb una gran quantitat de fauna salvatge com el senglar i cabirol.
La tinença d’aquests tipus de mètodes de captura de fauna constitueix una infracció de la Llei de protecció dels animals i, entre altres, comporta una sanció administrativa. L’ús d’aquests mètodes pot ser constitutiu d’un delicte tipificat al Codi Penal, i pot comportar penes que poden anar fins als dos anys de presó o multes de vuit a vint-i-quatre mesos i inhabilitació per a la caça de fins a quatre anys.
El cos d’Agents Rurals realitza serveis preventius de furtivisme durant tot l’any per a garantir l’aprofitament correcte de les espècies de caça major. Els serveis s’intensifiquen en les èpoques en què els animals poden ser més fàcilment abatuts o capturats per furtius, com és l’època de zel.
L’ús de mètodes no autoritzats per a l’eliminació de fauna pot causar danys molt greus a espècies cinegètiques o no, domèstiques o en perill d’extinció.