Una calçotada, causa de l’incendi de Marganell del mes de març

26 may Una calçotada, causa de l’incendi de Marganell del mes de març

 

Incendiinvestigació

L’incendi es va produir el 17 de març i, tot i que va cremar poques hectàrees, va posar en perill el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat

Els Agents Rurals van identificar els autors d’aquesta negligència i podrien ser imputats penalment per un delicte d’imprudència

Durant els darrers 5 anys s’han produït 63 incendis per fogueres que han cremat gairebé 1.000 hectàrees

Les investigacions del Cos d’Agents Rurals, han determinat que la causa de l’incendi de Marganell (Bages) del passat 17 de març va ser una negligència originada a partir d’una foguera que va servir per fer una calçotada.
Durant els darrers 5 anys (2009-2013) a Catalunya  s’han produït 63 incendis amb causa foguera que han cremat un total de 973 hectàrees forestals. Un 39% dels incendis originats en aquest període han estat causats per negligències que tenen darrere l’acció de l’home.
La superfície afectada va ser de uns 2.300 m2 de terreny forestal. Aquest incendi, per la seva proximitat, va posar en perill el Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, però gràcies a la ràpida intervenció dels mitjans d’extinció (Bombers i ADF) el foc es va poder controlar i extingir ràpidament.
Efectius dels Agents Rurals van investigar l’origen i la causa que va provocar aquest incendi i es va trobar a l’àrea d’inici de l’incendi les restes d’una foguera efectuada per a la realització d’una calçotada.
La calçotada es va fer el dia anterior i es va apagar parcialment. El fet de no apagar bé el foc va provocar que cap al migdia de l’endemà, quan les temperatures van augmentar i la humitat relativa va baixar, aquest foc mal apagat es revifés i provoqués l’incendi forestal.
Calçot                                                              Restes de la foguera que va originar l’incendi i un calçot
 
A més de la imprudència de deixar el foc mal apagat, aquesta calçotada es va fer en època de prohibició d’encendre foc (que va del 15 de març al 15 d’octubre) i no es disposava de la corresponent autorització administrativa per realitzar activitats amb risc d’incendi forestal.
Aquests fets poden ser constitutius d’un delicte per imprudència previst en el Codi penal amb penes d’un a cinc anys de presó i multa de dotze a divuit mesos. Per aquest motiu, i identificats els autors de la foguera, aquests fets s’han posat en coneixement del fiscal coordinador de medi ambient. També s’ha iniciat el procediment sancionador administratiu que hi sigui aplicable.
 
Font: Sala de premsa Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural